Smijeh, ples i hitovi koji su nastali u posljednjih nekoliko godina mukotrpnog bacanja rima na uistinu bombastične muzičke podloge je ono što vas čeka na svakom njihovom koncertu. Helem nejse je nastao u Sarajevu, a epiteti kao sto su najpopularniji bend, najpopularnija radijska emisija i najpopularnija teatarska predstava doći će nešto kasnije. Interakcija sa publikom je ono što ih ne čini drugačijim od ostalih live bendova, ali jedno je sigurno – na tom polju su neprikosnoveni. Svoj intrigantni nastup nazivaju cašpija. Etimologija riječi: Caš- što ne znači ništa i Špija – što nema apsolutno nikakve veze s logikom. Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rap, reggae, rock, etno, dub čini ovu skupinu doista interesantnim i mladjoj i starijoj publici. Tekstovi su socijalno angažovani, inspirisani stvarnim likovima i događajima iz društva i neposredne okoline, a nerijetko sadrže i pokoju duhovitu doskočicu. Vrač Momir je u jednom intervjuu nedavno Helem nejse opisao kao „svježi pogled na svijet“.

Rasprodani tiraž njihovog albuma prvjenca „Go u gostima“, objavljenog u aprilu 2017.godine ovom bendu otvara regionalnu perspektivu, a video spotovi sa ovog albuma i ovog trenutka haraju internetom i od njih je nemoguće pobjeći.

Helem nejse godinama surađuje sa Dubiozom Kolektiv, Markom Louisom, Edom Maajkom, Frenkijem i mnogim drugim velikim imenima na regionalnoj sceni, a do sada su imali priliku svirati na brojnim festivalima kao što su Exit, Fest84, Seasplash Festival, Dfestival Dojran, Kaleidoskop, OK Fest, Mostar Summer Fest, Pomurski Poletni Festival, Beerfestival itd itd.

Regionalnim hitom „Kabadahija“ ukrstili su snage sa beogradskim muzičarom Markom Louisom te sa još nekoliko singlova kao što su „Debili“ „Smetljište historije“ i „Sudinica“ označili početak jedne nove ere interesantnog imena „Pola čovjek pola jedan“ što je ovom bendu drugi studijski album. Sadrži 14 novih pjesama, 14 novih hitova koji su spremni da pokore regiju i dobar dio Evrope i svijeta. Album je dostupan za slušanje na svim online servisima uključujući i youtube.