Osvajaci

Grupa Osvajači nastala je 1990. godine i već u proljeće 1991. godine objavljuje svoj prvi album Krv i led u izdanju PGP-RTS. Kao pravi predstavnici melodičnog Hard & Heavy zvuka skrenuli su pažnju na sebe kako autorskim pjesmama tako produkcijom i živim nastupima po kojima su bili karakteristični.

Veliki doprinos u njihovom zvuku dao je i legendarni klavijaturista Laza Ristovski iz čijeg studija je izašao prvi album. Saradnja s njim se nastavlja i na drugom albumu koji se pojavio 1995. godine pod nazivom "Sam" u izdanju PGP-RTS.
Grupa nastavlja da radi još dvije godine u originalnoj postavi sve do trenutka kada iz benda odlazi Zvonko Pantović Čipi, karakterističan vokal po kome je bend bio prepoznatljiv. Na njegovo mjesto dolazi Nenad Jovanović koji se izuzetno dobro uklopio u već jako uvježban i iskusan bend. Ta saradnja rezultira izuzetno dobar album 1999. god. pod nazivom Vrelina kome je prethodio singl minut ćutanja u izdanju T.I.O.L.I. Records. Zbog vremena u kom se pojavljuje taj album nije naišao na očekivanu reakciju publike i bend pravi pauzu od skoro 5 god, nakon čega dolazi do ponovnog okupljanja originalne postave.
Od 1999-2002 gitarista Bane Jelić je bio stalni član Osvajača. Od februara 2010 godine se ponovo vratio u bend prije tog perioda je živio i svirao skoro 3 godine u Stockholm-u,. Bend odlučuje da nastavi sa radom tako sto prvo kreće sa koncertnim aktivnostima gdje se uvjerio da pjesme sa prvog i drugog albuma publika nije zaboravila, a i vrlo primjetno je da je u međuvremenu bend stekao nove fanove koji željno očekuju novi album. Trenutno bend priprema novi album. Osvajači će ponuditi fanovima izdanje koje će po zvuku i produkciji sigurno popuniti prazninu kada je u pitanju Hard & Heavy pravac na ovim prostorima.