Karijeru je započeo 1970-ih godina kao pjevač i gitarist, a kasnije kao autor i kompozitor u zagrebačkom novovalnom bendu Haustor, koji se prvobitno zvao Nagradni bataljon. U Haustoru je uglavnom pisao tekstove pjesama, a Srđan Sacher muziku. Izdali su četiri albuma: Haustor 1981, Treći svijet [1984, Bolero 1985. Tajni grad 1988. godine, nakon čega su se razišli zbog nesuglasica u bendu, pa se spekuliše da je posljednji period bio Rundekov solo projekat. Haustor je poznat po svojim konceptualnim i hermetičkim poetskim tekstovima koji su puni humora i ironije tadašnjeg sistema i društva (pjesma Pogled u bolje bućuću ), što potvrđuje i činjenica da pjesma Radnička klasa odlazi u raj iz prvi album je označen kao smeće i zabranjen. Haustor je eksperimentisao sa muzikom, instrumentima i uticajima stranih i domaćih novotalasnih ritmova.
U vrijeme zenita Haustorove popularnosti, završio je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i režirao nekoliko kazališnih i radio drama. Blisko sarađuje sa glumcem
Godine 1991. odlazi u Pariz, gdje uglavnom komponuje muziku za pozorišne predstave. Godine 1997. objavljuje svoj prvi solo album, Apokalipso, na kojem je učestvovalo oko 30 muzičara. Nakon drugog albuma In a wide world, počeo je raditi i snimati Ruke sa nekoliko muzičara u Francuskoj, što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar s kojim aktivno nastupa i puni dvorane širom bivše Jugoslavije i šire.
U ovoj postavi objavljeni su albumi Plavi Avion 2010. i Mostovi 2015. godine.