Agata
Agata

O Bendu “Agata”

 

Grupa „Agata“ je osnovana u Kragujevcu početkom 1991, a već krajem te godine tadašnji beogradski Jugodisk izdaje prvi LP ovog benda na vinilu i kaseti pod nazivom „U dubini slatkih nemira“. Sa ovog albuma izdvajaju se hitovi „Agata“, „Šta nam ljubav ostavlja“, „Ono što volimo ti i ja ne može se deliti na dva“. 

„Agata“ svoj drugi album, „Daleko od svega“, snima 1993. godine. Obrada pesme „Au“ Slađane Milošević skrenula je pažnju slušalaca i kritike, a kao zapažene numere izdvojile su se i „Ovo nije novo“, „Epizodista“ i naslovna - „Daleko od svega“.

Godine 1996. PGP-RTS objavljuje treći album „Agate“ pod nazivom „Tajne“, a sa ovog izdanja izdvaja se naslovna numera „Tajne“, „Brodolom“, kao i obrada velikog hita Josipe Lisac, „Magla“.

Tokom 1999. „Agata“ snima svoj četvrti studijski album „Nekad je sve bilo drugačije", koji izlazi tek 2000. godine, i nakon izlaska ovog CD-a bend prestaje sa radom.

Međutim, 2002. godine, PGP-RTS objavljuje komplilaciju „Samo što smo malo stariji", sa novom pesmom benda „Samo malo hrabrosti“, koja je postala hit na mnogim TV i radio stanicama, ali „Agata“ još uvek ne nastupa uživo.

U zimu 2005. godine, radi snimanja koncerta u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, bend se ponovo okuplja i posle odsviranog koncerta donosi odluku da nastavi sa radom. Tokom 2006. godine se pripremaju nove pesme, rade se demo snimci, tako da 2008. izlazi album „Ceo život je bend“, a naslovnu numeru sa „Agatom“ otpevao je Momčilo Bajagić Bajaga.

Grupa je 2013. godine snimila singl „Šut karta“ i spot za ovu pesmu, a 2014. godine i singl „U zalivu“ i oficijelni video za ovu numeru.

Oba ova singla, zapravo, najavila su sedmi studijski album „Agate“ pod nazivom “Biti normalan”, koji je izašao u junu 2016. godine, a promovisan je 3. novembra u „Sinnerman Jazz club-u“ (Dom sindikata u Beogradu), o čemu je izvestio i RTS (http://www.rts.rs/page/rts/sr/pgp/story/1231/promocije/2521236/.html).

Prvi tiraž albuma je, kako je objavio RTS u emisji „Bunt“, već raspodat! Reč je o rokenrol albumu s primesama soula, fanka i bluza, koji nosi emociju s kraja „zlatnih“ osamdesetih godina, uz čiju muziku je bend i stasavao. „Agata“ redovno nastupa u svim značajnijim emisijama RTS-a, poput Jutarnjeg programa i specijalizovanih muzičkih emisija, a do sada snimljeni spotovi za pesme sa novog albuma - „U zalivu“, „Posle dvadeset godina“ i „Biti normalan“ emituju se u „prime-time“ terminima na sva tri programa Javnog servisa RTS.

 

. Video spotovi benda “Agata”

 

Oficijelne video spotove benda „Agata“ možete pogledati na zvaničnoj YouTube prezentaciji benda:

AGATA - Sta nam ljubav ostavlja (Offical video) 2017 PGP-RTS

AGATA - Posle dvadeset godina (Official video) 2016 PGP-RTS

AGATA - Biti Normalan (Official video) 2016

AGATA - U Zalivu (Official Video) 2015