Kanda, Kodža i Nebojša
Kanda, Kodža i Nebojša
Grupa Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) je osnovana 1991. godine u Beogradu. Prvu postavu grupe činili su: Oliver Nektarijević (vokal), Vladislav Rac (bas-gitara), Rastko Lupulović (električna gitara) i Stevan Dimitrijević (bubanj). Ime benda je nastalo kada su tadašnji članovi čitajući neke stare prevode romana Dostojevskog, uzeli arhaizme Kanda (valjda), kodža (mnogo), dok ime Nebojša pripadalo nekom detetu koje je živelo u istom bloku kao i Rastko Lupulović.

Prvi album - "Guarda Toma!" iz 1996. zapravo je mešavina studijski snimljenih pesama i snimaka sa koncerata održanih tokom 1995. godine u Domu omladine, KST-u i Bitefu. U međuvremenu, član grupe postao je Marko Petronijević (truba). Na albumu učestvuje i Dejan Vučetić Vuča iz grupe Darkwood Dub, a album je izdat za Metropolis rekords. Na ovom albumu čuje se velika energija i živost koncertnih nastupa KKN-a. Najveći hit sa ovog albuma je pesma „Priroda“. Za razliku od originalnog izdanja snimljenog na kaseti, na izdanju iz 2002, snimljenom na CD-u, zajedno sa pesmama KKN-a nalazi se i debitantski album grupe Veliki prezir.

Ubrzo, Rastko Lupulović odlazi iz benda i monaši se u manastiru Dečani, a gitaru u grupi preuzima Ivan Topisirović Top.

Drugi album, pod nazivom „Igračka plačka“, izdat je 1998. godine za B92. Album je delimično politički angažovan, što se, osim u njegovom naslovu, čuje najviše u pesmi "Proći će i njihovo". Shodno društvenim prilikama, ovaj album, nešto mirniji i mračniji nego prethodni, krase i pesme: "Right Direction", "S.A.T.", „Štastopojo“, „Mediteran“. Albumom „Igračka plačka“, koji je, iako produkciono nesavršen, ponekad pominjan kao najbolji domaći album devedesetih, KKN se probija u vrh beogradske i jugoslovenske muzike alternativnog i progresivnog zvuka.

Treći album - "Become" (B92, 2000) je, sa izuzetkom pesme „Izlazim“, u potpunosti otpevan na engleskom jeziku. Muzički, primetno je skretanje ka regeu i esid-džezu, uz povremeno korišćenje novih instrumenata kao što su: violina, klavir, trombon, flauta i drombulje. Najveći hitovi sa ovog albuma su pesme "Righteous", "Life", "Nightmare" i „Izlazim“, uz pesmu s najkraćim nazivom u domaćoj muzici - "E". I ovaj album se odlikuje dubokom svešću o društvenom trenutku, ovaj put nešto univerzalnijom i prefinjenijom - tim pre što je upotrebljen engleski jezik - ali vrlo primetnom.
Sledeće godine, usled odlaska Topisirovića u SAD i opšteg stvaralačkog zamora, grupa odlučuje da prestane sa radom, na razočaranje publike. Oproštajni koncert održan je 11. maja 2001. u bašti SKC-a.

Nakon boravka u SAD i povratka u Beograd 2003. godine, Nektarijević oko sebe okuplja novu ekipu muzičara. Novu postavu grupe, osim njega i Rajovića, čine: Nenad Pejović (gitara), Nikola Novaković (gitara) i Branislav Dragović (bas). Naziv grupe, međutim, ostaje nepromenjen.
KKN snimaju novi album i izdaju ga 2005. godine, pod nazivom "
Prekidi stvarnosti" (PGP RTS). Ovaj album, instrumentalno i tekstualno, predstavlja najzrelije ostvarenje benda. Sa drugačijom i svežijom atmosferom, pesme ovog albuma odišu novom energijom i izlaze van žanrovskih okvira. Izdvajaju se: "Plaše dečake", "Kad oživimo", "Ton po ton" i Oliverov, nekoliko godina ranije nastali, solo izraz: "Ahead There". Na albumu se prepliću rege, džez, rok i hevi metal. Album, takođe, karakterišu različiti jezici izražavanja: šest pesama je napisano na srpskom, a četiri na engleskom jeziku. "Prekidi stvarnosti" je izabran za najbolji domaći album u izboru internet magazina Popboks.

Januara 2008, izdat je DVD pod nazivom "Prekid stvarnosti" sa snimcima koncerata održanih u beogradskom Domu omladine, 28. aprila 2006. i na festivalu Egzit, iste godine. Na disku se nalaze i kompozicije koje je grupa napravila za rok-operu "Mozart...Luster...Lustig", kao i fotografije benda.

Peti album KKN-a, "Deveti živo", izdat je 15. oktobra 2008., a šesti "Manifest" 4. maja 2011. godine. Bend je 11. jula 2013. godine nastupio na Mejn stejdžu Egzit festivala u Novom Sadu.

Bend je predstavio novi spot i novu pesmu "Sve je stalo u" 28. novembra 2013. u beogradskoj galeriji New Moment. Pesmu su pre objavljivanja svirali na gotovo svim svojim nastupima tokom 2013. godine, a sama pesma je snimljena uživo bez ispravki. Spot je sniman u Piranu, a producent spota je bio Lazar Sakan, zajedno sa Raškom Miljkovićem, Darjom Pačevski i Sašom Štihom.